< HomePage
   <- Дневника

Архив за Май, 2009

Вторник, 19 Май 2009

PXE BOOT, лан-ки, нод-ове, паралелизъм Не знам кога писах за решаването на ресурсоемки задачи върху многопроцесорни компютри. "Супер" компютъра на практика е сбор от много изхвърлени компютри. Засега съм го докарал до 1 сървър с ГНУ/Линукс и 4 дисклес нода (нещо като носерче). Лаптопа ми изпълнява ролята на сървър а нодовете са 3 х PII 200MMX и 1 x PII 533/100. Очаква се още един нод PIII Celeron 1000 Coopermine. Нодовете са без флопита, без твърди дискове, без видеокарти, с процесор, памет и мрежови карти и захранване. От така наречения сървър ще си взимат IP-то нодовете и ще бутват ОС чрез PXE BOOT на ланките.

Вчера четох като изоглавен за PXE BOOT-а на Realtek 8139(C)(D) и по-раншните решения като 8129. Четох, четох и се оказа че на тия риълтеци се поставя чип AM29F010B или AM29C256 или AM29C512 което е Atmel Flash Memory. Единия начин е да се програмират с програматор, другия тия чипове да се поставят на дънна платка от компютър и там да се флашват. Доколкото четох и схванах на самите ланки не може да се флашва и по точно на версия D на 8139. А и не съм много сигурен в предното си изречение!!! Има много сайтове с най-различни "биоси" за тези памети, един от тях е rom-o-matic.net И най-накрая ще гизайбъ тия риълтеци и ще отида да си накупа по 4 лева втора употреба от Compaq компютри Intel-ски мрежови карти SB82558B които заедно с 82557, 82559, 82801 и много други се управляват от драйвера е100 или eepro100. На тази Интелка веднага ми изгря PXE boot-a и не трябва да си играя с флашване млашване нищо че имам 8 риълтеци.

Имам един 8 портов 100 мегабитов хъб (не суич) който ще ми комутира връзката между нодовете. Захранването на хъба съм го извел от 12+ волта на твърдия диск на единия от компютрите с преходник. Засега специализирания ми линукс е на LiveCD но като поставя ланките и окомплектовам всичко мога да помисля да заделя един специален дял за тоя линукс. Заделянето на дял единствено ще е продиктувано от това дали наистина сега има приложение-задача която при решаването си да изполва процесорен паралелизъм и дали софтуера е написан да оползотворява този паралелизъм и то под линукс. Едната задача която се сещам е на една приятелка архитект-проектант на сгради. Тя ми казваше че си задава изчисленията на някъкъв компютър и след 12-16 часа били готови. Трябва да се чуя с нея когато машината е готова.

Долната картинка е с авторски права и е от http://en.wikipedia.org/wiki/Beowulf_(computing)

Beowulf SupercomputerДневник: http://www.karatebulgaria.com/alex
За коментари: http://www.karatebulgaria.com/alex/addcomment.php/2009-05-19#add

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Извинявай искам да знам каква дистрибуция използваш на това LiveCD ?

Написа Иван на 19-May-2009 19:31


В мрежата най-новото като сборка е:
http://distrowatch.com/table.php?distribution=pelicanhpc

По старо е:
http://clusterknoppix.sw.be/

А има и ParallelKnoppix

Базират се или на OpenMosix на който са му клопнали кепенците:
http://openmosix.sourceforge.net/
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenMosix

или на http://www.beowulf.org/

Написа Александър Панов (email) (www) на 19-May-2009 22:58


Valid XHTML 1.0! Valid CSS!