< HomePage
   <- Дневника

Архив за Януари, 2009

Четвъртък, 15 Януари 2009

Как да изкараме правилна псевдографика с PuTTY и Midnight Commander

Изкривих се като двугърба камила докато подкарам превдографиката в Midnight Commander когато се вързвам с трите ми тестови сървъри. Ето какво беше положението:
Midnight Commander с неправилна псевдографика
просто не можеше да се работи.

След като озлобях от ярост, станах зъл и се съюзих със Сатаната (слушах VENOM) се разтърсих за решение. И го намерих и то е много просто. От менюто на PuTTY отинате на Windows -> Translation - Character set translation on received data -> UTF-8
PuTTY

След това... слънце изгрява и на вашата улица ако сте имали тоя "проблем" както мен.
Midnight Commander с правилна псевдографика

Дневника: http://www.karatebulgaria.com/alex
За коментари: http://www.karatebulgaria.com/alex/addcomment.php/2009-01-15#add

[ Добави коментар ]
Петък, 16 Януари 2009

Защо GNU/Linux защо все още не е №1?

Операционната система GNU/Linux вече е на повече от 15 години, Debian Linux - един от първите дистрибуции построени на база ядрото на Линус Торвалс е излязла в 1993 година. Същото можем да кажем и за Slackware. Това е повече от солидна възраст, особенно в такава динамично развиваща се индустрия, както програмното осигуряване и IT сектора като цяло. И регулярно, всяка година слушаме отвсякъде оптимистични заявления отвсякъде как от "Нова Година" Линукс ще стане номер едно. Да ще излезе поредната нова версия на (KDE, Gnome, ядро, дистрибуция, нужното да се подчертае) и всички потребители от домашни до корпоративни незабавно ще изхвърлят Уиндоуса в дружни редици ще почнат да "търкалят" Линукс.

Времето си върви и ако искаме да бъдем честни радикален ръст на Линукс потребителите не се наблюдава, особенно в процентно отношение към останалите потребители. Защо е така? Защо реално ефективна, мащабируема и защитена и... и... и... и свободна (а често и напълно безплатна) операционна система не заема исканото от нас (нейните потребители) място? Причините са няколко (според мене):

1. Компютърните потребители не знаят за Линукс! Това е то, даже и в 21 век при наличието на почти телепатични комуникационни способностти от техническа гледна точка, начинаещия и средния компютърен потребител (това е нещо като картечар върху левия бутон на мишката) не и чувал за Линукс или не знае какво представлява!

2. LiveCD-тата не са това което потребителя търси!!! На него му е нужна операционна система на която може да прави ВСИЧКО КОЕТО МУ Е НУЖНО. А LiveCD-тата не предлагат това.

3. Необходимостта от работа с командния ред при финната настройка на системата. Това спира използването на Линукс при голяма част от начинаещите потребители, и те бягат обратно откъдето са дошли (обратно в Матрицата).

4. Няма компютърни игри! Точка! Не споря, просто компютърни игри за Линукс трябва със свещ да ги търсиш.

4.5 Няма "тежка артилерия" софтуерни приложения, такива с които потребителите да изкарват пари и така да мигрират към Линуск.

5. Не знам дали му е тука мястото, но това е издигнатото до фанатически отстоявано право на безплатност. И тука е мястото да спомена че може да се заформи дълга дискусия относно това че много хора бъркат "свободата" с "безплатността" във своите възприятия. Това нещо, объркването същността на понятията се получава при привеждането на лицензиите на софтуера (който в 90% е на английски език) на други езици. Ей!!! И линуксаджите са хора и те трябва да ядат, и те имат семейства.

6. И още един удивително сериозен проблем при развиващите се икономики това е правовия момент на инсталирането и използването на GNU/Linux и друг FOSS софтуер. Невероятно но факт, лицензионноста а значи и законноста за използването на Linux и FOSS потребителя е длъжен да го докаже! В много случаи в писмен вид на лист хартия. Парадоксалността на тази ситуация е в това че от една страна - текста на публичната лицензия (GPL и неговите аналози) направо и недвусмисленно заявяват легалността от данлоуд, копиране, инсталиране и използване на софтуера, а от друга страна - данъчни и други държавни (корумпирани) органи вярват единствено и само на хартия с подпис и печат на нея! Има най-различни прецеденти, от "взимането за експертиза" (и невръщането им) на компютърни конфигурации на една застрахователна компания в Украйна, до появаването на фирми фантоми които издават "лицензии" и не оказват съпорт и нанасят урон на името на Линукс общността.

И както е казал мъдрия български народ:
- Ранътъ прай борбътъ...
Горното всеки да си го търкува както иска!

Дневника: http://www.karatebulgaria.com/alex
За коментари: http://www.karatebulgaria.com/alex/addcomment.php/2009-01-16#add

[ Добави коментар ]
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!