< HomePage
   <- Дневника

Архив за Април, 2008

Сряда, 16 Април 2008

Неганивен опит с работата ми с фрилансери.

Имам доста негативен опит с работат ми с фрилансери. Имам софтуер от който се състои от три функционални модула, или по точно два модула със своите взаимоотношения един към друг. Софтуера исках да се изпълни на РНР 5 беза JavaScript и подпрян отзад от MySQL 5. Като всичко е UTF-8 кодиране, без никакви CSS магии а прости линкове на бял фон. Първия човек си взе всичките пари и направи едно парче код коете не работеше на практика. Втория не работеше, или по-точно нямаше време да работи. И така търсих и "намерих" трети човек (по-точно казано се насадих на пачи яйца...). Последния ме разиграваше 5 месеца и нищо не написа. И като равносметка, бюджета който имах за софтуера го надхвърлих два-пъти и то за моя сметка, което се равнява на един Форд Ескорт от последните модели. А на практика още нямам никакъв работещ софтуер.

Имам и някъкв положетелен опит при работата ми със софтуер по задание. На два пъти Георги Чорбаджийски направи това което исках. Дали той, или някой от фирмата му, или някой негов познат не знам, но имах готово решение срещу съответното заплащане.

В момента подготвям отново заданието за ненаписания софтуер, за да търся кой да го напише. Фирми които началната им ставка почва от 5000 евро не са за мене. Мисля да потърся и хора от Китай и Индия. Софтуера на практика няма да е повече от 100 Кбайта.

[ Коментари: 3 / Добави коментар ]
Коментари

Проблема, който имаш е доста стандартен и опира в липсата на ясни процеси и условия за приемане на свършената работа. От опита си, не мисля, че Индия/Пакистан/Китай/етц. ще помогнат, ако ги няма горните неща.
Има и специална идеология за управление на катастрофира(ли/щи) проекти, която е доста интересна и често помага. Не се е развила далече от теоретичните основи само защото по разбираеми причини в това да си "пожарникар" пари няма.
Моите 2 ст. ;)

Написа Alex Stanev (email) (www) на 16-Apr-2008 19:12


Сашо, ако наистина си изхарчил толкова пари за проекта, нещо някъде куза според мен. Не е реалистично, освен ако наистина не е имало някакви големи затруднения за хората, може би най-вече в комуникацията с харкуерната "тапа", която трябва да управлява софтуера.
Говорили сме за това, когато се видяхме на опънфест-а ми разказва и наживо. Според мен има някакво забавяне в комуникацията. Или някаква "неудобност" на програмистите, тоест нещо не е обяснено докрай. Ти знаеш проекта в детайли, но за външни хора трябва да им го обясниш просто.
В този смисъл — спецификацията, която си дал днес в следващата статия е добре и достатъчно хем подробно, хем разбираемо написана.
Казвал съм ти, аз бих се заел — не че съм толкова добър програмист, а просто всеки фрийлансър трябва да уважава всяка възможност. А този проект е добра възможност за работене. Проблемът е, както ти казах наживо, със заетостта на хората. Ако се осбоводя достатъчно и скоро, ще ти се обадя, ако не си си намерил точния човек дотогава. Може би хората от агитката около нас не се ангажират директно точно защото са заети и не искат да прецакват работата, като се ангажират на думи, а после се оказва, че са заети с много други неща.
Аз пак си мисля, че най-добре работа се свършва през мрежата от приятели и познати. Индийци/китайци и т.н. са вариант и масово в разните измислени фрийланс-сайтове се дават проекти на такива хора, но рискът е огромен да се окаже несериозен или недоразбрал проекта. И само да прибере предплатата, примерно. От друга страна — цената на индийците и пакистанците фрийлансъри е убийствено ниска, така че това е примамливо. Едно е да платиш на пакистанец 50-100 долара, друго е българин да ти поиска няколко стотин или хиляда. Но пак — с евтини индийски фрийлансъри има риск.
Казвам ти това само като мое наблюдение, да го имаш предвид. Иначе ако намериш точен човек индиец за малко пари — перфектно!

@Алекс Станев — заинтригува ме силно с това за спецална методология на управление на застрашени проекти. Ако имаш възможност, насочи към такива текстове.

Написа Ясен Праматаров (email) (www) на 17-Apr-2008 19:41


Не знам кой от тримата бях аз, но големият проблем беше прекарването на OMRON-a за работа с Linux машина. Един вид - напиши си драйвера за работа с него сам. Естествено нещо не стана в тази част, при което работата закуца...

Иначе така направено (в следващия ти пост) заданието е много по-ясно.

Написа Rosen на 13-Jun-2008 12:04


Четвъртък, 17 Април 2008

Задание за софтуер на РНР/MySQL

Това по долу е заданието на софтуера което днес написах на един дъх. Текущата версия е с правописни и пунктуационни грешки но се чете. За мултиезичността забравете на този етап, интерфейса е на български. Системата за ауторизация не е най-централно място, а интерфейса може да е чист HTML и да се разчита на стиловете в браузъра. Като разгледате заданието ще забележите че има 5 еднотипни вкарвания на данни в базата. А цялата комуникация е описана в три страници, но се кодира на РНР в не повече от 30-40 реда.
zadanie_bg.odt
zadanie_bg.pdf

[ Добави коментар ]
Вторник, 22 Април 2008

Как да накараме Ейч Ти Ем Ел-а, Пъ Хъ Пъ-то и Мускула да говорят UTF-8

Трудно но не и невъзможно. Приемене че това са три животни, едното е водно, другото тревопасно а третото хищник. Тая тема е иницирана от това че сам си започнах софта за контролерите OMRON. За HTML да го накараме правилно да визуализира UTF-8 се правят две неща, едното е да се зададе правилния DOCTYPE <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> още в началото на файла, а после в главата да се зададе чрез мета таг content-type <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8">. Също е много важно самата кодировка на php и html файловете да ви е UTF-8, при мен е "UTF-8 without BOM" (ползвайте читав сорс код редактор като... отговор по запитване...). Опираме до PHP-то, има настройка(клауза или както и да се казва на Български език) - default_charset в php.ini е най-добре да се остави коментирано (както е при мене), но може и default_charset = "windows-1251" или default_charset = "UTF-8". И най-накрая опираме до кръвожадни Мускул (Александър Керемидарски & Компания да не четат по нататък). Прочетох това-онова в интернет, изпробвах го и стана. От версия 5 и нагоре в Мускула на базата, таблиците и полетата може да им се задават различни енкодинг и колации (encoding, character encoding, collation). При създаването на базата зададох това:
create database 'my_database' CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci;
а при създаването на таблиците
CREATE TABLE `nomenklatyri` (
`nomenklatyri_id` INT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
`nomenklatyri_name` TINYTEXT NOT NULL ,
...
PRIMARY KEY ( `nomenklatyri_id` )
) ENGINE = MYISAM CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci;
това не беше всичко защото на едно място прочетох че винаги изрично да се уведомява mysql какъв енкодинг да използва по време на всяка конекция (connection):
$link = mysql_connect('host', 'user', 'password');
mysql_query('set names utf8', $link);
По този начин, дори на Мускула character set по подразбиране да е cp1251 или друг, данните към и от сървъра за вашето php приложение ще се обменят в utf8 encoding. В крайна сметка трябва да си конфигурирате и Мускула

С бозаво са настройки на сървъра които съм променил. Сега забелязах че при правенето на базата изпалзвам utf8_unicode_ci а при таблиците utf8_general_ci. Четох и за тях!!! Първото utf8_unicode_ci е разширен набор от символи и работи по-бавно (каквото и да значи това, просто така го прочетох) от второто utf8_general_ci. За utf8_general_ci казват че пресъздават отлично Български и Руски но не се справят със Сръбски, Югозападно Българско наречие и други "кирилици". За тях е по-подходяща колация utf8_unicode_ci. Ето още по въпроса http://www.joomla-bg.net/MySQL_enkoding_i_kolatsiya_s_kirilitsa/MySQL_i_baza_danni_s_kirilitsa
Eий че съм бързак!!! Отидох до магазина за 4 минути да купя хранителни продукти, защото аз се грижа за домакинството, а жената я държа за хубост. Времето се беше смрачило и аха да завали и затова се забързах. Прибрах се в блока не валеше, но като се качих в апартамента отвън валеше като изведро...

[ Добави коментар ]
Сряда, 30 Април 2008

Математика задача 1 :: Mathematics problem 1

Минаха 15 години откакто захвърлих учебниците в училище. Но още ме влече математиката и нейното практическо приложение. От сегашния ми трудов опит като програмист се оказа че уеб програмирането използва много малка част от математическия апарат достъпен на човечеството (на сегашния момент - 2008 г.). Отсега нататък почвам публикуването на математически задачи на които ще трябва да се отговори и след това са се кодират на език за програмиране. Ако езика за програмиране е на високо ниво би трябвало да се укаже софтуерната платформа, ако е език от ниско ниво е нужно да се окаже хардуерната платформа. Събирал съм доста задачи, даже някой от тях нямат още математическо решение а само отговор изведен от практиката. Имам желание тези занимателни математически задачи да ги публикувам и на Английски и Руски за да е по-голяма читателската аудитория. Имайте предвид че имам прекалено много задачи, може би да публикувам всеки ден по една и така две години напред. Но дали ще се намират толкова бързо отговорите? Ето и първата задача:
Франция. На летен празник четири семейни двойки изпили тридесет и две бутилки бира. Ив - една бутилка, Жаклин - две, Колет - три, Анет - четири. Мъжете били по-невъздържани: г-н Понт изпил един път повече от жена си, г-н Дюбоа - два пъти повече, г-н Пейзан - три пъти повече, г-н Фонтен - четири пъти повече.
Кои са съответно първите имена на съпругите на тези господа?

[ Добави коментар ]
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!