< HomePage
   <- Дневника

Архив за Февруари, 2007

Четвъртък, 1 Февруари 2007

Безжично свързване с интернет

След като станах горд собственик на DELL C400 почнах да мисля как да го вързвам безжично с интернет. Той горкия компютър си няма нищо!!! Даже и вграден уайерлес няма!!! След като му прегледах упътванията се оказа че има антена за безжично свързване!!! Сега трябва да си намеря само mini-PCI карта за уайерлес която да се вгради лаптопа. Не искам USB пишка или PCMCI карта за безжичен интернет след като имам място за вграждане на такава. От многото прозвънени фирми имам едно предложение за Intel PRO/Wireless 2200BG за 90 лева (но я намат в наличност), от друга фирма пак карта Intel но за 36$, и Gemtech - Ralink WMIR-103G която е за 130 лева без ДДС. Аз избирам второто решение като най-рационално, от гледна точка на финанси и на драйвери.
dell_laptop.jpg

[ Добави коментар ]
Неделя, 4 Февруари 2007

PXE Network Install of GNU/Debian "etch"

Почнах да разбирам и от такива работи!!! Исках лаптопа да бутне от PXE настроен сървър и след това да продължи с мрежова инсталациа на Дебиан. PXE сървърите исках да са под Уиндоус, и като търсих попаднах на http://www.thegreatone.me.uk/temp/txt/psg-pxehowto.html Решението описано тука не работеше в моя случай но ми даде напътствия за софтуера който се ползва, а той е: http://tftpd32.jounin.net/ И както е описано в по-горния линк си настроих "DHCP server"

IP pool starting address: 192.168.0.200
Size of pool: 10
Boot File: pxelinux.0
WINS/DNS Server: _слагате_DNS_сървара_на_доставчика_ви_
Default router: 192.168.0.1
Mask: 255.255.255.0

Това са същите настройки каквито имам и на рутера 192.168.0.1 Обаче работата като не става, вдигам телефона и се обаждам и ми дават решението с адрес http://lists.samba.org/archive/linux/2006-December/016701.html Там чета, чета... И отивам на адрес http://mirror.linux.org.au/pub/debian/dists/etch/main/installer-i386/current/images/netboot/ а после си казах защо да не ги изтегля от FTP-то ftp://mirror.linux.org.au/pub/debian/dists/etch/main/installer-i386/current/images/netboot/ и да ги сложа в една директория c:\PXE
В тази директория прекопирах и преди това изтегленото tftpd32.exe от http://tftpd32.jounin.net/ и се получи работещо решение!!! Архива PXE.zip e моето работещо решение за PXE стартиране на мрежова инсталация на GNU/Debian "etch". Разархивирате файла във вашата главна директория на Уиндоус - c:\ и стартирате c:\PXE\tftpd32.exe направете промени ако трябва в настройките на мрежата и всичко е готово.

Ще трябва от биоса да зададете мрежовата карта като първо устройство за стартиране. Най-вероятно мрежова карта за 7 лева и 45 стотинки няма да има PXE функциите, но почти всички нови дъна имат тази функция.

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Я ДАЙ ГОТОВ ХП ПРО ФАЙЛ ЗА БУУТ ПО МРЕЖА ПЛЗ

Написа Halo2 на 23-Nov-2009 21:03


Как да ти дам като ти нямам никакви координати. А и плюс това тука е клуб "Направи си сам". Кой както си го направи с най-малко пари.

Написа Алекс Панов (email) (www) на 23-Nov-2009 21:11


Сряда, 7 Февруари 2007

Wireless miniPCI card

Имам ултракомпактен Dell С400 но няма уайерлес, но има антена в дисплея. От една седмица търся miniPCI за вграждане и не мога да намеря. Най-накрая намерих една фирма която ми го продава за 130 лева без ДДС, и плюс това е много жълта. Да не съм лапнишаран? Нее… Продължих да звъня и попаднах на IBM България, или по точно на най-големия им представител IBS България, които дадоха цена от 15$ за miniPCI. Днес пращат заявката и утре ще изкарат от склада една за да я пробвам на моя лаптоп. А преди малко намерих в asbis.bg INTEL PRO/Wireless 2200BG за 34$.

Покайте се грешници!!!

Явява ли се грях използването на "кракнати" версии на платени компютърни програми? Ти като си купиш кола и искаш да я караш да не ходиш по цяла нощ на крадеш бензин от другите коли?

Който има пари за компютър ще има пари и за Операционна Система и за приложен софтуер. И кои са "основните програми" според тебе? Corel, Macromedia, Adobe, AutoDesk?

Просто никой не иска да мисли, всички са коне с капаци, и на едит прът са ви вързали морков да виси пред носа ви!!!

Аджеба, я ми кажете, на един г****** за какво му е 3DMax Studio. Искаш върха на сладоледа, плащаш си!!! Това.

А колко от вас са разгреждали безплатните алтернативи с отворен код на така наречените по-горе "основните програми". Даже не може да изброите алтернативите, само някой професионалисти са запознати с тези софтуери които в някой случаи превъзхождат платените софтуери. Или поне не ви затварят в собственически файлови формати които отново ви карат да пиратствате софтуер и така се въртите в кръг, като магарето с моркова....

Диии народеее....
Диии....
Хайде на Вистатааа...
Диии крантооо....

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Само се разходи из форумите на data.bg
Ще ти стане ясно до колко тия хора биха могли да боравят с професионален софтуер. Но наистина е интересно защо за елементарен колаж разни идиоти използват Photoshop, а не нещо по-малко и по-леко...

Колкото до свободните алтернативи... Трудна работа. Аз един Джабър не мога да накарам хората да използват, камоли нещо дрго.

Та така де...
Дий, кранто...

Написа Лъчо (email) (www) на 11-Feb-2007 00:48


Ми аз съм разглеждал доста, приятно ми е даже да разглеждам и сравнявам. Изпробвам и даже търся в Гугъл първо с +free -trial -demo.
По конкретната тема:
1. Ако се върне лентата малко по-назад, държавите които сега са водещи и го бълват този софт, след Втората световна ни подаряват на др. Йосиф Висарионович върху една салфетка. Интересно защо, заради спасяването на еврейте, за недопускането на български войски на фронта, въобще заради цялата бляскава дипломация на последния ни истински политик, който дори не е българин по произход и заплаща с живота си защитата на българските национални интереси. И сега се очаква да лижем г******* на изродите, които са ни бомбардирали, вкл. с бомби, скрити в детски играчки?! За лизане на г***** поне ни бива... Т. е., колкото и да изглежда далечно и несвързано, за мен сегашното ни положение, вкл. и икономическо, е определено отвън. Ами в такава ситуация, като имам(е) пари само за хардуера, купувам(е) само него. Той не може да се издялка и сглоби с домашен поялник и
илиенско гедоре от 20 лв.
2. Откъде идват кракнатите програми? Аз БГ кракерски тийм не знам. И кой е виновен, че програмистите са неграмотни да си защитят програмите? А щом нещо вече си го има, да не сме по-загубени от цигани, че да не го ползваме? :)
3. Един домашен потребител, ако не кракне една програма, няма и да я купи. Но ако я кракне и утре го вземат на работа, ше каже "Шефе, купи ми това, защото на него съм се учил". Според мен важи и за художествени произведения, там човек може да хареса и купи нещо на оригинален носител, а така се събират и повече хора на концерти и рецитали, от които изпълнителите получават далеч по-висок % от приходите.

Поздрави

Написа Злобомир (email) на 22-Feb-2007 17:51


Сряда, 21 Февруари 2007

Цигани

Цигани!!! Истински цигани са тия с разделното събиране на отпадъци. Мангали, като всички мангали дето се роват в боклука.
Цигани.jpg

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

Ъ? Какво по...?

Написа krum на 11-May-2007 10:21


Петък, 23 Февруари 2007

Търся програмист на РНР за проект.

Търся програмист на РНР за проект.
Заплащане 140 лева.
Трябва да се изпълни за 2 до 3 седмици срок.

Софтуера се пише на РНР без JavaScript подплатен с база данни SQLite или MySQL.

Създаване, променяне, триене на компоненти.
Компонентите имат размерност, аптечка, уникално име.

Създаване, променяне, триене на рецепти.
Няколко компоненти създават рецепта.
Не трябва да има повтарящи се компоненти в рецептите.
Задължително трябва да присъства "времето" което е компонента без аптечка.

След като се подаде за изпълнение успешно една рецепта тя се заключва за редактиране и триене, а също така и нейните компоненти.

Втората част от софтуера е писане и четене във файл (/dev/ttyS0) на тези рецепти. В Линукс системите първия сериен порт се именува /dev/ttyS0 и представлява файл в който може да си пише и чете. В нашия случай към този порт е вързан контролер OMRON за управление на промишлени процеси. Комуникацията която ще се осъществява с C-mode команди които са специализирани Host Link комуникационни команди. От пълния набор C-mode команди ще се използват само: RD WD MM TS

Рецептите се цепят на "фреймове" ако са по-големи от дадена големина, смята се контролна сума. Контролната сума са залепя зад фрейма. След това се взема фрейма с контролната сума и отпред му се залепя заглавка, а отзад опашка и се записва във файла /dev/ttyS0. След това се чете от същия файл отговора като той е във вид на същия капсулован пакет - маха се заглавка и опашка, остава стринга със залепена контролна сума. Взима се контролната сума и са изчислява върху така оголения стринг дали е правилна.

За повече информация по комуникацията търсете W342-E1-06.pdf

0888 207750 Алекс
ICQ: 18926904

Търся на Ясен Праматаров някакъв негов телефон

Търся на Ясен Праматаров някакъв негов телефон, защото го няма на Jabbar-a. Пратете ми го на имейла a_panov@mail.ru или като sms на 0888 207750. Предварително ви благодаря

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

Сашо, не е така - на линия съм почти постоянно през деня - съобщения в джабер прочитам най-много с час-два закъснение. Към телефона си се отнасям доста по-несериозно, отколкото към джабера ;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 23-Feb-2007 16:58


Вторник, 27 Февруари 2007

Най-после дъно с LinuxBIOS!!!

Най-после дъно с LinuxBIOS!!! http://www.3dnews.ru/news/materinskaya_plata_s_linuxbios_ot_gigabyte-191603/
Казват че ще е с по-компактен код, и с 32 разряден режим който значително ще ускори зареждането. Дъното е на фирмата GIGABYTE и се казва M57SLI-S4. Още от сега виждам че много от вас ще преминат на това дъно и AMD Socket AM2!!!
Да ни е честито!!!

[ Коментари: 2 / Добави коментар ]
Коментари

Аз в момента съм с подобна дънна платка Gigabyte M55S-S3 и съм много доволен

Написа Deian на 21-Jul-2007 19:41


Месец преди да напишеш това, си сглобих РС с по-гъзарската модификация на това дъно - M57SLI-S5. Разликата е минилна (в това не включвам цената) и по отношение на BIOS-a не мисля, че дава каквото и да било предимство. Повече от половин година по-късно може да се каже, че и AMD като цяло забуксува. Не че не съм доволен от творението си, но... Ако се гони производителност без се налага да се дават луди пари за 1000 ватово захранване, което изяжда по-голямата част от икономията от цената на да речем 64х2-6000+(3GHz) срещу съответния Core2Duo, Intel платформа е по-добрия избор за домашен или офисен десктоп. Linux или Windows (или MAC) - личният ми опит показва, че производителността на една машина зависи от типа, броя и качеството на работещите приложения и заложената хардурна производителност, като система от компоненти, а не като отделни такива. Аз предпочетох да си сглобя сам машината, защото за същите пари от фирма щях да получа малко по-бърз процесор или малко по-голям диск но със DDR2-667. Имайки предвид че AMD работи в синхронен режим, а Intel е най-производителен също в синхронен режим, реших че е по-добре да дам пари за SuperTalent DDR2 на clock 4-4-3-4 (дори не се наложи да повиша напрежението - ако го вдигна вероятно и на cl.3 ще работи), което е доста по-производително от типичната DDR3 1066 на cl. 7-7-7-20(не от евтините) или DDR2 1024 cl. 6-6-6-16(евтина) или 5-5-5-16(не-евтина). А като цяло, ако не ти е необходима много висока десктоп производителност, огромен скъп CRT монитор (и най-скъпите TFT още не могат да ги стигнат) и RAID без да имаш инсталирана дори една игра, - лаптопа е решението.

Написа Вихрен на 07-Sep-2007 14:13


Valid XHTML 1.0! Valid CSS!