< HomePage
   <- Дневника

Архив за Януари, 2007

Понеделник, 15 Януари 2007

How to make an internet router based on GNU/Linux or BSD

Как да си направим интернет рутер на основата на GNU/Linux or BSD? Лесно!!! Трябва да имате лява ръчичка, дясна ръчичка, да ви служат добре и между тях трябва да имате мислеща глава. Противопоказно е да имате две леви ръчички, или ръчичките независимо че са ви лява и дясна да са ви завряни в гъзъ!!!

Първо пристъпваме към подбора на софтуера. Имаме много голям избор основно ги деля на две категории. Първите са "флопи рутер дистрибуции" това е една дискета от мегабайт и 44 кабайта която може да управлява хардуера който ще рутира интернета. Второто подразделение е "big, fat, mama grande" дистрибуции (от 5МВ до 50МВ!!!) които са строго специализирани за направата на интернет рутер и не се събират на дискета а на ZIP устройства, твърди дискове, USB пишки... Представители на "флопи рутер дистрибуции" са http://www.coyotelinux.com на фирмата Vortech с GPL лиценз, http://www.freesco.org и две дистрибуции които не съм ги пробвал http://www.zelow.no/floppyfw/ и http://history.fli4l.de/english/e_fli4l.htm Нека да кажа малко думи за тия софтуери на дискетка. Едно време съм правил рутер на базата на Койота сега рекох да опитам с Фрийско-то, ядец. Не можах да подкарам мрежовите карти под Фрийско-то и затова моментално се върнах на отработената схема, а тя е с Койота. Имам някакви спомени че и двете флопи дистрибуции си вървят с някакъв Уиндоуски софтуер който записва предварително подготвения огледален образ върху дискетата. На практика се тегли един архив в който е документацията, тия софтуерни помагала за запис на дискетата и самия имидж който трябва да се плесне там. Аз си направих рутер с дистекта и си викам, защо да не го направя с твърд диск, така вероятността дискетката да умре, а с нея да умре интернета и още много работи е по-малка.

И си направих рутер с твърд диск Western Digital който е 540 меги. Тука дистрибуциите които съм разглеждал са: http://www.coyotelinux.com http://www.devil-linux.org http://www.ipcop.org и от Великия Братски Китайски Народ BSD дистрибуцията http://m0n0.ch/wall/ Дяволския Линукс само съм му виждал уеб страницата и нищо повече. Койота има ограничения които са поставени от фирмата Vortech и губи по точки пред АйПиЧенгето и Едно-Стената. От последните две избрах АйПиЧенгето защото никога не съм пипал BSD... Това е нещо като оня виц как се лекува биволица? Мяташ и един бял чаршаф на гърба и я лекуваш като крава...
Изтеглих архива който е на АйПиЧенгето, вътре имаше всичко което е нужно за да тръгне рутера. Ръководство даже е с картинки, помагала за записване на дискетки, и самия имидж на АйПиЧенгето. Аз реших че ще буутна от дискета и след това ще му дам да си изтегли от уеб сървър имиджа и да си го инсталира. Направих първата дискетка, буутнах и ме попита сорса откъдето ще инсталва и му казах http/ftp, заедно с адреса и директорията в който е имиджа. И той поиска втората дискетка озаглавена "драйвери", намери едната мрежарка, конектна се с сървара и си нацепи диска и се самоинсталира със съвсем малка помощ от моя страна. Да добавя че имам 5 - 8 компютъра в мрежата и на един имам Апач. И рутера на който инсталирах АйПиЧенгето с два кабела и един хъб вижда компа на който е Апача. В момента си работи като "стой та гледай". Няма никакви проблеми, Pentium 200MMX го товари до 10 процента, заел е 13 меги от 16 рам.

Как се подготвя хардуера? Хващате кочината която ще я правите на рутер и я разглабяте из основи. След това почвате да я сглабяте. Махате всички излишни кабели които са за сериен, паралелен, ps/2, USB портове. Слагате процесора на дъното, с топлопроводяща паста мажете радиатора му и го захлюпвате. Преди това сваляте вентилатора от радиатора, отлепяте лепенката която е на статора и подавате много малко финно машинно масло към оста. Финното машинно е 80 стотинки. Най-добре капнете масло, върху върха на отверка и след това с отверката подайте масло на оста на вертилаторчето. Раздвижете вентилаторчето и ако трябва му дайте още масло. Следва пак да поставите лепенка на статора, ако старата не става за нищо изрежете едно кръгче от лейкопласт - това е решението. След като сте смазали вентилатора го закрепяте върху рациатора и хайде на процесора отгоре... Също така свалете захранването от кутията, отворете го и смажете по гореописания начин вентилатора там. В следващите 15 години това ще им е смазването на тия вентилатори. В голата кутия поставете дъното с процесора и охладителя, поставете захранването, поставете твърдия диск с IDE и захранващ кабел. Забучете в слотовете AGP или PCI видео карта, и две читави, работещи, проверени 100 мегабита PCI мрежови карти и това е!!! Флопито не го монтирайте вътре, като инсталирате софтуера издърпвате кабела на флопито от дъното и го махате. Рутера го пускате без монитор и клавиатура, те са ви нужни само за инсталацията. При стартиране и гасене на рутера, АйПиЧенгето издава звукови сигнали през вградения високоговорител на дъното и така знаете какво му е състоянието. Сглабяте кутията и облепяте с хартиено тиксо дупките. Цялото нещо ми отне от половин до един час работа, почти толкова колкото да отида до Раковска и да си купя рутер на D-Link или Linksys. Сега да ви кажа и настройките на биоса на кочината:
STANDART CMOS SETUP > Halt On: No Errors
BIOS FEATURES SETUP > Boot Sequence: C only
Има още много работи да изпиша по тоя рутер, но ще трябва да ставам от терминала защото се заседях много и жена ми ще ме бие (не че имам жена, просто приказката е такава)...

linux_router_front.jpg

linux_router_back.jpg

[ Коментари: 1 / Добави коментар ]
Коментари

Coyote-то и аз го ползвам в офиса(от 2-3 години) и при 2-3 клиента и съм
страшно доволен. За разлика от повечето боклукчави рутерчета не ми се
налага да го рестартвам през 2 месеца. Друго нещо което много му
харесвам са многото настройки и супер лесния интерфейс.

Разбира се има с и недостатъци в сравнение с боклукчавите рутерчета. В
момента се сещам за 2, но те са дребни: размера и електропореблението.


бтв интересно блогче, сефте влизам, ама най-вероятно ще се върна пак

Написа MacTeP (email) (www) на 25-Jan-2007 17:20


Сряда, 17 Януари 2007

Nokia Durex

Днес видях че Йовко Ламбрев е направил един много стойностен преглед на Nokia и Моторола в който се обяснява какво техничари би искали да има в техния телефункен. И как Моторола удря в земятя Нокията. Нокия здава позиции защото се опитва да доминира на пазара единствено с нейните телефони, единствено с нейните сертифицирани джинджифлюшки, с нейния софтуер който работи на един телефон Нокия но не работи на друга Нокия, с нейните 38 вида дейта кабели, с изкелефинчения блуутут който се гъбарка щото не следва спецификациите и ви трябва "Нокия Блуутут Слушалка". Опитват се да изградят монопол и лапат пари. И тука ми беше аналогията с Durex, че видите ли? Ако не наденете презерватив Дюрех, тръгвате бавно за гробищата... Когато нещо в него ме дразни то е за винаги!!! И не мога да си променя решението!!! Даже ръководството на презервативите Дюрекс е написано със тон който ме дразни. Също както Нокия ви казват:
- Това е софтуера и слушалките за този модел Нокия, но не може да ги ползваш на друга Нокия. За другата Нокия трябва да си купиш други цацарки и софт!!!
durex_manual.jpg

[ Добави коментар ]
Събота, 20 Януари 2007

Попробуй только взять! Мы двое, я и Husqvarna!!!

Попробуй только взять! Мы двое, я и Husqvarna!!!
kot.jpg

[ Добави коментар ]
Неделя, 21 Януари 2007

Почнах да чета "Сватба HOWTO". Лошо...

Почнах да чета "Сватба HOWTO". Лошо...
На зле отиват нещата...

[ Добави коментар ]
Сряда, 24 Януари 2007

ping

ping www.yahoo.com
Pinging www.yahoo-ht2.akadns.net [69.147.114.210] with 32 bytes of data:

Reply from 69.147.114.210: сега не ми се пингва
Reply from 69.147.114.210: и да го пингна няма нищо да се случи
Reply from 69.147.114.210: ей го къде е... не ти трябва да го пингвам
Reply from 69.147.114.210: пингвам го, но утре ще ти кажа резултатите

Ping statistics for 69.147.114.210:

Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (има, няма всички пакети са се заблудили),

Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = сиййбало макята, Maximum = speed of light, Average = ... (no CPU power for calculation)

[ Добави коментар ]
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!